Hopp til innhold
Hvordan belyse ditt hjem på riktig måte?

Hvordan belyse ditt hjem på riktig måte?

Nå som vinteren har kommet merker vi godt hvor mørkt det har blitt! Vinduene er en eneste stor, svart flate som formelig suger ut alt lyset fra stua vår. Nettop derfor er det mange som er på leting etter små vinduslamper og vinduspendler nå, eller en adventsstake som ikke er så typisk julete, men som kan stå hele vinteren. Og ja - det er fremdeles en stund til lysere dager og vi føler oss ikke akkurat så våkne og opplagte om morgenen lenger. Det hjelper kanskje å ta tilskudd av vitamin D, men det vi virkelig trenger er mer lys! Kanskje du har merket det selv, at det er noe som mangler? Selv om du har satt en ny lampe i vinduet, eller skaffet deg en leselampe, så er det rett og slett ikke nok lys hjemme!

Når vi - som lysrådgivere - jobber med belysning, så er det tre viktige faktorer vi jobber ut i fra. Det grunnleggende behovet for lys er viktigst, nettop fordi vi trenger lys for å se, men også fordi kroppen vår, og hjernen vår trenger lys for å fungere optimalt. Deretter kommer det estetiske, formen på lampen, om en liker designet, og ikke minst effekten som lyset gir.

 

De tre faktorene som vi jobber ut ifra er som følger:

Det grunnleggende allmenne lyset: Det lyset som gir et generelt lys til hele rommet. Som for eksempel plafonden midt i taket, eller takspottene på skinne, eller alle downlightsene som er innfelt i taket. Dette lyset er viktig fordi vi trenger lys for å se rett og slett! Dette er ofte det første lyset vi slår på om kvelden, og det lyset som skal gi mest lys,-  til hele rommet. Når dette behovet er dekket, så kan man se nærmere på funksjonslys og stemnings- eller effektbelysning.

Det funksjonelle lyset: Lys som har en viss funksjon. Dette er lyset du bruker bevisst for å lyse opp noe du trenger godt med lys for å se. Det kan være leselampen du trenger for å lese boken din, eller lyset du har ved speilet på badet, eller lyset som lyser opp kjøkkenbenken din for å gi deg godt arbeidslys der du lager mat. Dette lyset er også viktig fordi de dekker et reelt behov, og de har en bestemt funksjon i vårt daglige liv.

Til slutt er det effektbelysningen: Det er lyset som ikke har en spesiell funksjon, annet enn at det skal gi en viss effekt, eller stemning i rommet. Det kan være pyntelampen du har i vinduskarmen, eller en lampe som er ordentlig lekker og prikken over i-en i rommet, men som kanskje ikke gir så mye lys. Eller det kan være en lysslynge du har hengt over hyllen på stueveggen. 

Når alle disse behovene er dekket, kan man med sikkerhet si at man har nok lys hjemme. 

Synes du at det er vanskelig å finne ut av dette med lys, så er vi her for å hjelpe. Ta kontakt for priser og mer informasjon om du ønsker hjelp av en av våre lysrådgivere.

Forrige artikkel 10 lamper til under 1000kr
Neste artikkel Trender for 2017