Hopp til innhold
Lyspærer med innebygget dimmer!

Lyspærer med innebygget dimmer!

Aldri før har vi hatt så stort utvalg av lyspærer. Ikke rart mange føler seg forvirret og vet ikke helt hvordan man skal finne rett pære. Det er jo så mye å tenke på og så mange varianter og farger og lysstyrker og lysfarger. En blir rett og slett forvirret, og det er mye informasjon som skal tolkes på de nye pakningene til lyspærene.

Mange som handler i vår fysiske butikk her i Sarpsborg forteller oss at de syntes det var bedre før. For da var det ikke så mye å velge mellom og en visste nøyaktig hvilken lyspære man skulle ha. Men da svarer vi at det er jo egentlig bedre nå! Det er jo så mye flott å velge mellom, og vi har garantert en pære som er bedre enn den du egentlig skulle ha! Og som regel klarer vi å finne nettopp det.

Det beste du kan gjøre når du skal ha en ny lyspære og føler deg usikker er å forhøre deg med en faghandler på lamper og belysning. Sånne som oss. Vi kan hjelpe deg å finne den rette pæren til akkurat din lampe. Og tilpasse etter ditt behov. For behovet for lys er jo like forskjellig som utvalget av pærer.

Vi skal prøve her å guide deg til å forstå lyspærene, og det som står skrevet utenpå pakningene, slik at det kanskje blir lettere for deg å forstå hva det betyr neste gang du skal finne deg en pære. 

Men aller først har vi lyst til å fortelle deg om de helt nye og ganske geniale 3-trinns pærene vi har fått.

Nemlig lyspærer som dimmer seg selv! Uten dimmebryter. Ja du leste rett. Disse pærene har en innebygget dimmer, noe som gjør at du kan bestemme lysmengden pæren skal gi, kun ved å trykke på knappen du allerede har på lampen din. Når den er slått på så behøver du kun å slå den av og så på igjen for å dimme. Er ikke det smart vel? Noen av disse pærene har til og med en innebygget funksjon som husker hvordan pæren din var innstilt da du slo den av slik at neste gang du slår den på igjen så husker pæren hvilket lysnivå du hadde den på sist.  Første gang du setter på lyset så lyser den med full styrke. Slår du av og på lyset så dimmes den ned til ca 40% lystyrke. Og slår du den av og på igjen så lyser den med ca 10% lysstyrke.  Smart det vel?

 

De fleste Led-filament pærene lyser gult og varmt, akkurat som de gamle glødepærene. Og fordelen med å bruke led pærer er jo det lave strømforbruket men også det at de varer så mye lenger enn de gamle glødepærene. De blir heller ikke så varme, og de tåler mye mer enn glødepærene som kunne gå i stykker bare en kom borti pæren.  Led filament gir som regel ikke masse lys i rommet, for da vil de fleste føle seg blendet av å se direkte på lyskilden. Men noe lys og masse stemning vil en få ved bruk av disse. Nesten som en stor samling stearinlys. Og det er nok derfor de har blitt så populære også. Disse er fine å bruke i lamper der en ser lyskilden, eller der en bruker pæren som lampe.

3-trinnspærene finnes også som normalpærer med mye lys og matt hvitt glass. Og disse er jo geniale å bruke i taklamper du har behov for å kunne dimme, eller i bordlampa ved sofaen du gjerne skulle hatt mer lys i av og til når du skal lese noe. De kan også være fine å bruke på barnerom, der en kan dimme ned taklyset eller bordlampen til et svakt nattlys. Bruksområdene er mange. 

Alle 3-trinnspærene finner du her...

Har du behov for en Led filament pære som gir mer lys og som kan dimmes med en vanlig dimmer for led, så kan vi anbefale denne pæren som også er ny fra Phillips nå. Den gir mer lys enn vanlige filament pærer og kan dimmes. Da får du godt med lys når du har den på full styrke og stemningslys når du vil ha det. Pæren finner du her...

Enkel forklaring på hvordan lese informasjon på Led lyspærer

Led Filament = led pære som ser ut som glødepære 

Lumen = målt lysmengde  Vi kan ikke måle lysmengden i watt da led pærene bruker mye mindre watt enn det de gamle pærene gjorde. Vi må derfor forklare lysmengden i lumen. (Eks. en 40w glødepære tilsvarer 450 Lumen)

Kelvin =  Farge på lyset Er lyset varmt og gult (2500 kelvin) eller mer hvitt (3500 Kelvin) De gamle glødepærene hadde 2700 Kelvin, og det er det de fleste foretrekker å bruke nå også. I Norge foretrekker de fleste en varm farge på lyset hjemme i boligen sin, i motsetning til mange sydlige land der de foretrekker kaldere lys. Dette skyldes nok det kalde klimaet her i Nord. Vi liker å ha det varmt og hyggelig i hjemmene våre. Verdt å merke seg så blir en mer våken i kaldere lys, slik at på kontorer og i offentlige rom så er det å foretrekke et hvitere lys. Jo lavere Kelvin jo gulere lys, jo høyere jo hvitere.

Watt = mengde strømforbruk

Dimming = ikke alle ledpærer kan dimmes. Kan pæren dimmes så skal det stå merket på pakken

Dim to Warm/ Warmglow = pære som blir gulere og varmere i lyset når du dimmer

Levetid = hvor lenge pæren skal virke. Alt fra 10 000 timer og 25 000 timer er normalt for en Led pære

Eksempel:

Se på pakken under. Her kan man lese seg frem til all informasjon om pæren. Det står opplyst 4 watt/ 20 watt noe som betyr at pæren bruker kun 4 watt men lyser tilsvarende en 20 watts pære. Den har også 320 Lumen i lysmengde.

Videre står det 25 000 timers levetid, og 2800K betyr at fargen på lyset tilsvaerr Kelvin på 2800 altså en varm hvit farge på lyset. Det står også opplyst hva lyspæren heter, altså GU10. 

Det står ingenting om dimming, ergo er den ikke dimbar. Generelt sett er ikke-dimbare led pærer rimeligere i pris enn dimbare.

Håper du ble litt klokere nå. Ikke nøl med å sende oss en mail om du lurer på hvilken lyspære du skal velge til din lampe. Vi kan hjelpe deg på vei.

- Liza

Forrige artikkel Ny leverandør - TATO
Neste artikkel Når en lampe ikke bare er en lampe